AR a hadseregnél és a rendőröknél


Nem kell őrült összeesküvéselmélet-hívőnek lenni ahhoz, hogy készpénznek vegyük: a világ erőszakszervezetei élen járnak az új technológiák alkalmazásában. Így van ez az Augmented Reality-vel is. Habár kevés nyilvános hír jelenik meg erről, de biztosak lehetünk, hogy a világ vezető hadseregei titokban már jóval előrébb járnak a fejlesztésekben, mint a civil piac. Azt tudjuk, hogy az amerikai hadsereg már régóta használ AR-t a vadászgép-pilóták sisakjaiban. A kevés ritka, nyilvános fejlesztések egyikét nemrég mutatta be a DARPA, az amerikai hadsereg fejlesztőcége. Az új fejlesztés egy olyan szemüveg, amely a terepen harcoló katonának lehetővé teszi, hogy a lehető legpontosabban jelölje meg a légicsapás helyét, elkerülve ezzel a “baráti tűz” okozta tévedéseket.

The 66th Military Police Company Partnering With Iraqi Policephoto © 2010 DVIDSHUB | more info (via: Wylio)Szintén friss hír, hogy a brazil rendőrség olyan speciális szemüvegekkel látja el az utcai járőröket, amely képes kiszűrni a tömegből a bűnözőket. A szimplán csak “Robotzsarunak” keresztelt eszköz másodpercenként 400 arcot tud analizálni 30 méteres körzetben, és egy központi adatbázissal összevetni. Így a járőr azonnal ki tudja szúrni magának a bűnözőket vagy terroristákat.

Hasonló fejlesztésről az amerikai rendőrségtől is hallottunk már, és a blogban írtam is róla. Az a fejlesztés kissé más elven működik, és egy adott helyszínre vonatkozó adatokat továbbít a rendőr mobiljára, aki így azelőtt tájékozódhat egy helyszín (mondjuk egy ellenőrizni kívánt ház) veszélyességéről, hogy testi épségét veszélyeztetné, továbbá szintén a mobiltelefonon keresztül figyelheti a járőr, hogy a társai éppen hol tartózkodnak. Ezáltal jobban összehangolhatják munkájukat.

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s