Mire jó a Layar Vision?

Az AR technológia fejlődését nagyban segíti, hogy a piac két nagyágyúja ádáz versenyt folytat és rengeteg erőforrást és energiát fektetnek a technológiai fejlesztésekbe. A német metaio hatalmasat dobott azzal, hogy a nyár végén bemutatta a gravitáció alapú objektum-felismerő technológiáját. A másik versenytárs erre válaszul bemutatta a Layar Vision-t.

A Layar Vision lényege, hogy a mobiltelefon kameráján keresztül “látott” fizikai objektumot a böngésző marker nélkül felismeri, és mindenféle kiterjesztett layer-t tesz rá. Ennek piaci alkalmazásának egyik első példája a holland Linda magazin legújabb kiadása. Az olvasó  a mobiljával böngészheti az újságban megjelenő képeket, és azonnal plusz információkat szerezhet és akár egy kattintással vásárolhat is. Vegyünk egy példát, ami a lenti videón is látszik. Az újság egyik fotóján szereplő modell egy szép csizmát visel. A mobiltelefonunkon bekapcsoljuk a Layar böngészőt, ráállítjuk az ominózus csizmára, és máris jönnek az infók a csizmáról. Módosíthatom a színét, a gyártó más csizmáira cserélhetem ki, és ha tetszik, meg is rendelhetem magamnak. Egyelőre még nincsenek adatok arról, hogy hányan használják a Layar Vision-t és ez mennyiben növelte a Linda magazin eladásait, vagy az ezen a csatornán történő termékértékesítést. Az viszont biztos, hogy a válságban lévő hagyományos (értsd: papírra nyomtatott) média számára minden ilyen lehetőség egy szalmaszál amitől azt remélik, hogy versenyben maradhatnak az online médiával.

Egy másik példa az alkalmazásra: utcai plakátot ismer fel a Layar böngésző, és már vehetjük is a jegyünket a fesztiválra.

 

 



Hozzászólás